БИЗНЕСЪТ В МОМЕНТА: В КРИЗА ИЛИ ПРЕД НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ?

20/03/2020

Светът се променя и в новата ситуация всички ние, като хора и граждани, сме изправени пред избор – да се адаптираме или да се вкопчим в старото, с надеждата, че то ще се завърне отново. Истината обаче е, че, независимо кога и как приключи кризата, нищо старо няма да функционира така, както преди. 

В момента бизнесът в България, особено малкият и средният бизнес, са поставени пред същото огромно изпитание – да изчакат и да замрат, докато и ако държавата се погрижи за тях, или да се адаптират към новата обстановка, взимайки незабавни мерки. 

Може би още не всички го знаят, но след време ще се окаже, че тази криза е била ситото, което ще покаже кой бизнес ще оцелее и кой не, и условията ще са две – АДАПТИВНОСТ и ДИСЦИПЛИНА, а не капитал и сила. 

Като дигитална агенция, в момента ние имаме поглед над десетки бизнеси в България. Затова решихме в тази статия да ви споделим преките си наблюденията от нашите клиенти, прогнозите ни, както и идеи как да адаптирате бизнеса си към новия свят, като минимизирате загубите в момента и увеличите печалбата в бъдеще. 

Сектор ХОРЕКА

Близо половината ни клиенти са от най-засегнатия бранш в България в момента – ресторантьорския: от семейни кафенета и ресторанти за бързо хранене, през барове до гурме ресторанти. Решението какво да направят с бизнеса си в момента е изключително тежко, но ясно се очертават две стратегии: едните затварят изцяло, а другите се мобилизират, за да продължат работа с доставки и взимане на храна от място в абсолютно спазени хигиенни условия. През първата седмица наблюдения става ясно, че тези, които залагат на доставките, успяха да върнат нивата на оборот от последните месеци. Нашите прогнози са, че ако извънредното положение продължи, оборотите от доставки ще надминат дори миналогодишните от напълно фукциониращите заведения.

Разбира се, доставянето и издаването на храна в момента представлява риск за собствениците, било то и минимален, и донякъде е етически парадокс дали дейността да продължи.

Възможностите пред вас

Разбира се, не всички заведения работят с храна. Макар периодът да е много труден, сега, докато конкуренцията е в ступор, е моментът да се замислите за изграждането на бранд, който ще е истински полезен за потребителите. Как се прави знаменито вкусната ви пица? Какви са тънкостите при готвенето на дробчета? Как да направим безалкохолен коктейл за деца и бременни? Как се филира риба? Как да се поддържа чистота в кухнята? Има толкова много въпроси, чиито отговори ще бъдат интересни на потенциалните ви клиенти, които точно в момента разполагат с много време. Отговорите можете да излъчвате с къси видеа live във Фейсбук и Инстаграм. Рисуване и вино онлайн със стартър пакет, изпратен по куриер – защо не!? Други идеи са да направите музикална плейлиста или да поканите гостуваш музикант/dj за онлайн стрийминг; поканете лектор или приятел, с когото да обсъдите теми от голяма важност за таргет групите си. Всичко развлекателно и полезно ще се окаже във ваша полза сега или в бъдеще. 

Макар това да не доведе (в повечето случаи) до директно увеличаване на оборотите, ще помогне на бранда ви да се разгърне и да стигне до бъдещите си потребители и партньори. 

Онлайн магазини

В момента забелязваме две основни тенденции: онлайн магазините, с които работим и чийто бизнес е свързан със социални дейности и спортове, отбелязват рязък спад с оборота. Клиентите ни, които провадат стоки за бита, семейството, дома или градината запазват оборотите си с тенденция за увеличаване. 

Нашите прогнози са, че с драстичния спад в покупателната способност на българите, директно засегнати от кризата, ще се наложи скоро една част от онлайн магазините да преустановят дейност. Лакмусът ще е в това дали продаваните стоки са напълно полезни за потребителите си, дали са съобразени със ситуацията и не на последно място: дали имате нужния маркетинг опит, за да провадате, въпреки нарастващата конкуренция. Единствено тези, които съумеят да предлагат напълно утилитарни стоки и услуги, с които да отговорят на новите нужди на потребителите, ще успеят да се задържат на пазара. 

Възможностите през вас

Може би ще прозвучи стряскащо, но сегашният период е момент за иновации и макар да сте посветили години от живота си, за да развиете онлайн бизнес, който досега ви е изкарвал десетки или дори стотици хиляди оборот на месец, ако стоките, които продавате,  не могат да намерят използване в момента, бизнесът ви е обрачен на бавна смърт. 

От друга страна ситуацията в момента предлага множество нови възможности за онлайн търговия, които само креативните, смелите и подготвените ще могат да открият. Не се вкопчвайте в бизнес, чиито модел не работи към настоящата ситуация, а проверете как да преработите предложението си, за да пасне на нуждите на пазара. Да продавате ски, когато зимните курорти са затворени и не е ясно кога отново ще бъдат отворени, не е решение. Но да побързате да се снабдите с доставки на планинарски обувки може би ще е, тъй като планинарството ще е спорт, практикуван в пълни хигиенни условия. Или пък да продавате скъпа дентална техника на затворените зъболекарски кабинети, вместо да се концентрирате върху продаването на хигиенизиращи препарати за стоматолози на по-широките аудитории.

Колкото по-бързо и гъвкаво подходите, толкова по-бързо ще минимизирате загубите си. Следете всички възможности за нови инвестиции и не се притеснявайте да започнете с нови стоки; досегашният ви опит в продажбите ще ви гарантира, че няма да стартирате от нула.

Сектора на услугите

В по-честите случаи този сектор не е директно засегнат от кризата (като напълно изключим туристическите услуги), но носи вторичната й обремененост – когато клиентите ви са засегнати, няма как вашият бизнес да не пострада. 

Нашата прогноза е, че бизнесите, които разчитат на стария модел на обслужване на клиенти, познат още като „правя толкова за колкото ми плащат“ ще бъдат поставени пред тежки финансови загуби. Сега всеки пострадал клиентски бизнес прави финансови реорганизации и най-бързо отпадат разходите за тези услуги, чиито качество и резултатност са съмнителни. Единствено проактивните бизнеси с услуги ще могат да оцелеят и дори да излязат победители от кризата. 

Възможностите пред вас:

Обмислете как да създадете добавена стойност в услугите към клиентите си, влезте в положението им и потърсете решение за проблемите, които им предстоят под формата на безплатна консултация. Бъдете онлайн и за потенциалните си клиенти – тъй като вие сте експертите в дадена област – счетоводна, юридическа, HR, образователна, маркетинг, психотерапевтична и много други, вашите безплатни онлайн консултации ще бъдат полезни за множество страдащи хора и бизнеси. 

Също така, вие сте тези, които, работейки с различни клиенти, можете да създадете връзки между тях с цел взаимопомощ. 

В края на тази статия ще споделим с вас и личното ни усещане за ситуацията. Сега не е момент за почивка, напротив – всеки от нас като бизнес носи отговорност за оцеляването на икономиката и единственият начин да се справим е да потърсим бързо решение как да задържим и да увеличим печалбите си. Освобождаването на работни места, неплатените отпуски, докато държавата не поеме част от финансовата и данъчна отговорност, и затварянето на бизнеси единствено ще задълбочат покупателната, а и психологическата  криза. 

Ние, от студио за дигитални решения Портокалена, постоянно търсим и създаваме решения както за нас, така и за нашите клиенти, на които ежедневно предлагаме безплатни консултации за по-лесно ориентиране в кризисната ситуация. 

За да сме максимално полезни за всички бизнеси, решихме да отворим онлайн консултации за всеки бизнес, който иска да се задържи или да изплува победител в следващите месеци. Свържете се с нас през контактната форма, опишете казуса, пред който сте изправени, и ще получите 20-минутна БЕЗПЛАТНА онлайн консултация от наш специалист

ОТКРИХМЕ ЛИ ФОРМУЛАТА НА УСПЕХА? ИЛИ КАК ПОВДИГНАХМЕ ПРОДАЖБИТЕ НА МАЛЪК ОНЛАЙН БИЗНЕС С НАД 250% ЗА ТРИ МЕСЕЦА

ОТКРИХМЕ ЛИ ФОРМУЛАТА НА УСПЕХА? ИЛИ КАК ПОВДИГНАХМЕ ПРОДАЖБИТЕ НА МАЛЪК ОНЛАЙН БИЗНЕС С НАД 250% ЗА ТРИ МЕСЕЦА

И така, щом вече сте тук, най-вероятно сме провокирали интереса ви с това гръмко заглавие. И за да не ви разочароваме, ще започнем оттам, че не вярваме в съществуването на универсална „Формула на успеха“, която да може да бъде използвана шаблонно от бизнес на...

read more
КАЗУСЪТ ПОВЕЧЕ БЮДЖЕТ = ПО-МАЛКО ПРОДАЖБИ. И КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО НИ СЕ СЛУЧИ?

КАЗУСЪТ ПОВЕЧЕ БЮДЖЕТ = ПО-МАЛКО ПРОДАЖБИ. И КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО НИ СЕ СЛУЧИ?

Наскоро с нас се свърза клиент, който имаше ниска възвръщаемост на рекламната инвестиция във Фейсбук (ROAS – Return On Ad Spend) в онлайн магазина си. Беше му невъзможно да достигне до 3:1 (това означава 3 лв оборот за 1 лв реклама), а беше време бизнесът му да...

read more
ПЕЧЕЛИШ ЛИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО НА СТРАНИЦАТА ТИ ВЪВ ФЕЙСБУК?

ПЕЧЕЛИШ ЛИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО НА СТРАНИЦАТА ТИ ВЪВ ФЕЙСБУК?

Често пъти клиенти се свързват с нас, за да разработим за тях рекламна дигитална стратегия във Фейсбук, Гугъл и Инстаграм с цел увеличаване на онлайн продажбите на бизнеса им. Тогава нашата работа е да направим одит и анализ на продукта им, на дотогавашните им...

read more