Ние РАЗКАЗВАМЕ ИСТОРИИ за храна. А вие? – ПОРТОКАЛЕНА – студио за дигитални решения

Ние РАЗКАЗВАМЕ ИСТОРИИ за храна. А вие?

11 февруари, 2019

Един от проблемите, с които най-често ни срещат нашите клиенти със заведения, е, че не знаят как да представят храната си. Освен фотографиите, които – да не се лъжем, не винаги се получават добре, ако нямате усещане за аранжиране, светлина и специфичност на ястието, изключително важно е и посланието, което храната предава. Особено, ако искате да я рекламирате в социалните мрежи.

В ерата на преживяванията и на постоянната стимулация на сензорните усещания, очакването за храната надминава многократно това да е просто вкусна. Храната трябва да говори, да разказва истории, да създава приятелства. А всичко това (заедно с емоциите, създадени чрез интериор, обслужване и детайл) пък се превръща в движеща сила за бранда на едно заведение.

През годините сме се убедили, че най-успешният начин за създаване на бранд в социалните мрежи, е чрез създаване на разпознаваем глас и диалогичност между бранда и потребителите му. Дали заведението/ресторантът/барът/сладкарницата ви ще говори на таргет групите си с цел да се свърже с чувствата им и да ги накара да обикнат чувството да са част от общостта на посетителите му; дали ще използвате хумор и ще направите страницата си във Фейсбук любимо място за развлечение; или ще оставите храната, която приготвяте, да разказва сама за себе си: това са решения, които зависят от стратегическото ви имиджово планиране.

Затова преди да стартирате Фейсбук страницата на заведението ви е важно да организирате брейнсторминг за изясняване на бранд концепцията, на идеалния клиент на бизнеса ви и неговите потребности: къде е той (във Фейсбук, в Инстаграм или другаде?), какви са интересите му и нуждите му от съдържание? Чак върху тези основи можете да започнете да изграждате бранд наратива си. Разбира се, нужно е да тествате идеите си и да изберете коя от тях е подходяща за бизнеса ви.

Ето няколко примера от нашата практика.

Скаптобара и Скаптобургер

Когато започнахме работа по двата любими бургер бранда, Скаптобара и Скаптобургер вече имаха установен стил на общуване в социалните мрежи: чувство за хумор, много контекстуални референции към определени интереси на таргет групите им (филми, музика, поведение, субкултура) и афинитет към разказването на истории.

Ние подехме и продължихме тяхната традиция за представяне на месечния бургер чрез уникална история, която да позволи на потребителите да се гмурнат в приятно преживяване още от Фейсбук страницата. За тази цел търсихме ресурси в различни области: кино, музика, митология, поезия, лични истории на собствениците на заведенията, винаги спазвайки усещането за ритъм, хумор и ирония на бранда. 

Прочетете още за работата ни за Скапто.

Sofia Restaurant Week

Sofia Restaurant Week се свързаха с нас с определена задача: имаха нужда от впечатляващ копирайтинг за четвъртото издание на събитията им Chef’s Table, билетите за което бяха с 20% по-висока цена от предишните.  

Нашето решение беше да създадем лична история за храната, разказана в предпочитания стил на таргет групите: с артистничност и вкус към лукса, обрисуваща преживяванията и сетивността, която събитието ще им достави. 

Резултатът не закъсня: кувертите за събитията бяха изкупени за по-малко от седмица и организаторите отвориха допълнителна вечер, за да задоволят интереса на клиентите си. 

Тийзър

Тийзърът е чудесен начин за събуждане на интерес към бранда, преди дори да сте отворили заведението. Това е наша настояща кампания за клиент, за когото разработваме оригинална идентичност спрямо заложената в заведението му философия.

В процеса на изграждане на идентичност ние се спряхме на стила на общуване на страницата, посланията, които искаме да постигнем чрез дизайн, както и начините, по които да завързваме диалог с публиката. Всеки един от тези елементи ще намери своето място в тийзър кампанията ни.

Ако и вие сте собственик на заведение и изпитвате затруднение да намерите правилната формула за присъствие и реклама в социалните мрежи, свържете се с нас чрез формата за контакт или на телефон 0887517827.