Цялата вселена в един бургер – ПОРТОКАЛЕНА – студио за дигитални решения

Цялата вселена в един бургер

27 юни, 2018
През 2017 и началото на 2018 имахме удоволствието да работим с един от най-любимите ни български брандове: бранд, известен като пословичен разказвач на истории в дигиталните среди – Скаптобара и Скаптобургер. Името на веригата заведения Скапто говори много на таргет групата 18-25, но има фенове от всички възрасти, почитатели на вкусните бургери, непретенциозната обстановка, спортните вечери и приятелски настроения персонал. Разбира се, в София има още няколко подобни вериги, затова Скаптобара създава своя разпознаваем почерк, който се превръща и в предимство: всеки месечен бургер е обявяван във Фейсбук със своята уникална история. Това беше и нашата задача на копирайтъри: всеки месец сътворявахме нов тематичен разказ, в който да се вписва рецептата на месечния бургер. Защо разказването на истории е важно за идентичността на един бизнес? Сама по себе си историята е като влак, който пренася от сърцето на бизнеса към всички негови потенциални клиенти не само информация в чистия й вид, но и различни послания, смисъл, позиции, решения и поуки. Така тя работи на съзнателно ниво за слушателите си – човек разбира какво се е случило и го преживява едновременно с разказвача; но работи и на подсъзнателно – създава усещания (удоволствие, страх, любопитство), приобщава или разграничава, и не на последно място: не оставя слушателите си безразлични. Можем да харесаме или да не харесаме нечия история, но дори нехаресването е вземане на отношение. А това да спечелиш верен приятел или враг е изключително ценно за един бранд: и в двата случая те няма да те забравят. Историите събират общности, чието въображение подхранват и провокират. Докато бургерът може да погали стомаха на посетителя на заведението, то историята му дава възможност да се участва в изживяването, да стане герой.
В продължание на месеци ние създавахме различни тематични истории, като се вдъхновявахме от случващото се около нас, вземахме позиция по обществени въпроси, разчитахме на хумор и образно мислене. През това време Скапто затвърждаваше бранда си като градски, забавен и саркастичен, с голяма обща култура, креативен и разговорлив. Точно като клиентите си, а те избират Скапто, защото се разпознават в него.
Най-трудното за нас беше постоянно да намираме нови и все по-завладяващи истории, с които да предизвикваме интереса на потребителите. С историите си върнахме феновете на Скапто в Библейско време, за да отпразнуваме рождения ден на Българска бирена църква; пренесохме из някои от нашумелите кино премиери – Междузвездни войни и То; подкрепихме Прайда, обявихме новия албум на Спенс, събудихме древен латиноамерикански звяр, и още много други.
Част от ефекта на storytelling стратегията на Скапто беше създаването на възможност за разширяване на бизнеса – веригата отвори врати в столичен мол и в Пловдив, с което маркетинг потребностите на Скаптобара и Скаптобургер ги доведоха до решението да внесат тези дейности in-house.
За нас беше супер изживяване да работим за Скапто. Пожелаваме ви на добър час, момчета! Ако и вие имате нужда от заздравяване на идентичността на бранда и връзката му с потребителите му чрез създаване на стойностно съдържание за социалните мрежи, не се колебайте, а ни изпратете запитване.