10 грешки при избора на агенция за дигитален маркетинг – ПОРТОКАЛЕНА – студио за дигитални решения

10 грешки при избора на агенция за дигитален маркетинг

27 юни, 2018

В този блог пост решихме да обобщим най-често срещаните грешки, които сме забелязвали от страна на клиента, търсещ агенция или фрилансър, на когото да повери развитието на бизнеса си онлайн:

1. “Не може ли да постигнете същите резултати с по-малко бюджет?” или избор по най-ниската цена:

На кратко, отговорът е “не”.
В момента пазарът на дигитални маркетинг услуги е пренаситен със специалисти от всякакви рангове и за съжаление се наблюдава едно взаимно подбиване на цените на услугите. Ако преди няколко години един стандартен пакет за управление на социални мрежи струваше около 700-800 лв на месец, то сега същите услуги могат да се намерят за по-малко от 100 лв/месец. Бъдете скептични към твърде ниските оферти, дори и очевидно най-лесните задачи като изготвяне на постинг план изискват предварителна подготовка, анализ, съставяне на стратегия, създаване на варианти, тестове и т.н. Има разлика между това съдържанието на Фейсбук страницата ви да е със стандартни постове, които само запълват пространството на екрана, и с постове, които говорят и ангажират таргет групите ви – докато първото е напълно неефективно спрямо бизнес целите ви, то второто гради доверие и връзка с хората. Добре планираните и изпълнени услуги винаги струват повече от минималното.

2. “Искам всичко, сега и веднага!” или Избор по най-високата цена:

Някои подизпълнители стратегически завишават цените на услугите си спрямо платежоспособността на клиента и обещават неизпълнимото в най-кратки срокове, за да го спечелят. Такива проекти са обречени на неуспех от самото начало, но клиентът разбира това едва след известно време. Освен ако клиентът не е напълно сигурен в стойността на предложената му оферта, по-добре е да си “свери часовника” колко струват тези услуги на други места и доколко са реалистични.

3. “Кога започваме?” или Твърде прибързано решение:

Колкото и парадоксално да звучи, винаги съветваме клиентите, с които преговаряме, да не се втурват прибързано към нашите услуги. Важно е клиентът без досегашен опит да си създаде условия на избор между поне два варианта. Това означава да отдели малко повече време, за да провери пазара на услугите, да се запознае лично с няколко потенциални подизпълнителя и да сравни офертите. Едва тогава бъдещите партньорски стъпват на здрава и реалистична основа, в която клиентът носи отговорността на решението си, а подизпълнителят – на договореностите в работата му.

4. “Първо да стане сайтът” или Твърде дълго изчакване:

Изчакването в онлайн бизнеса е една от най-често срещаните грешки. Първо идва концепцията за новия бизнес, после планирането и бюджетирането, административното оформяне, а след като началният стадий на създаване на проекта приключи, неизменно идва правенето на уебсайт. Добре е още от този момент клиентът да ангажира дигитален маркетинг специалист или агенция още тук. Твърде често клиентите се обръщат към програмист, който първо да направи сайт, пък после ще потърсят някой за продажбите. За съжаление оттук възникват няколко непланирани пречки:

– Сайтът отнема твърде дълго време: на клиентът му е трудно да координира процеса сам, което демотивира програмиста. Част от работата на дигиталните маркетинг агенции всъщност е да създават уебсайтове, а плюсът клиентът да се обърне към цял екип е, че акаунт мениджърът се грижи вместо него всичко да е в срок;

– Сайтът не е пригоден за онлайн маркетинг и трябва да се преправя: при разработката на уебсайт е важно да бъдат заложени функционалности за дигитален маркетинг и UX дизайн, за които разработчикът рядко мисли. Това е задача на специалистът по дигитален маркетинг, който знае от какво ще се нуждае.

– Брандовата идентичност на сайта не съответства на нуждите от брандинг: често в пакета “Изработка на уебсайт” влиза и създаването на лого към него. В това няма нищо лошо, разбира се, но често се оказва, че логото не е съобразено с идентичността на бизнеса и е твърде стандартно и универсално, което след това създава проблеми за успешното брандиране.

5. “Правете, каквото трябва, и не ме занимавайте” или Безучастния клиент:

Когато клиент прибягва към външни услуги, това е най-често, за да си спести време и ресурс да извършва същите дейности сам или да ги повери на вътрешен служител. Това обаче не означава, че клиентът трябва да е безучастен към работата на подизпълнителя. Във всеки един етап от развитието и изпълнението на маркетинг стратегията, подизпълнителят има право да се допита до клиента си и заедно с него да обсъдят вариантите. В крайна сметка именно клиентът познава бизнеса си най-добре, докато маркетинг специалистът познава търговските и технически тактики, за да увеличи продажбите.

6. “Аз ще ти кажа как трябва да се направи” или Липса на доверие:

Няма нищо лошо клиентът да знае точно какво иска. Но наемайки фирма подизпълнител, той не наема секретарка, а наема експертизата на цял екип професионалисти, на която трябва да се довери. В практиката ни се е случвало да се сбъскваме с очакванията на клиенти, които искат да ръководят целия маркетинг процес до детайлите, въпреки че сферата им на експертиза не е в маркетинга. Този свърх-контрол води до недоудовлетвореност и на двете страни, както и скоро до разтрогване на отношенията.

7. “Защо още няма резултат?” или Твърде голямо напрежение във връзката клиент – подизпълнител:

Някои онлайн маркетинг дейности, като например e-commerce продажби, имат бърза резултатност – още в първите дни продажбите се покачват. Други обаче, като събирането на база с имейли, или постигането на брандинг ефект, изискват повече време. Ако отношението на клиента постоянно изразява недоволство или поставя под съмнение успехът на начинанието, то това внася излишно напрежение в отношенията. Всеки бизнес е различен и уникален, макар да си прилича с много други, и няма маркетинг специалист, който да не се чувства дори и леко напрегнат от началото на нов проект. Затова излишъкът от негативизъм може единствено да повлияе на работата в демотивираща посока.

8. “Всичко, което правите е просто невероятно!” или Липса на проверка:

Клиентът може много да харесва подизпълнителите си, но това не отнема нуждата от здравословна проверка на важните показатели за резултати. А най-добрият такъв показател са продажбите, колкото и рядко да го признават подизпълнителите. Ако продажбите на клиентския бизнес не се увеличават в посочения от подизпълнителя период, но за сметка на това страницата има повече лайкове, то клиентът има право да се усъмни в ефективността на взаимната работа.

9. “Може ли без имейл маркетинг?” или Работа “на парче”:

Да, може и без нещо. Но когато подизпълнителят предлага цялостна услуга като увеличаване на онлайн продажбите чрез създаване на ефективни продажбени фунии, то работата “на парче” (без имейл маркетинг, без реклама в Гугъл и т.н.) ще доведе до частични резултати. Същото важи и за варианта, в който клиентът сам прави рекламите си, например, във Фейсбук, а подизпълнителят поема другата част от онлайн маркетинга. Тогава, поради несъгласувани рекламни стратегии, ефектът от рекламните действия също няма да е пълен.

10. “А защо не направите и това?” или Подизпълнителя като шесторъкия Шива.

В началото клиентът е много запален по идеята, че чрез подизпълнителя ще може да направи всичко, което досега му е било трудно сам. Тук е възможно да се зародят два типа нереалистични очаквания: единият е подизпълнителят да включи допълнителна дейност към услугите си, за която клиентът счита, че няма нужда да плаща. Другото очакване е подизпълнителят да започне да предлага услуга, която по принцип не предлага.

В първия вариант е добре да се върнем на максимата “Няма безплатен обяд” – в името на добрите професионални отношения клиентът е длъжен да оценява работата на подизпълнителя подобаващо (включително в парично отношение), а подизпълнителят е длъжен да не подценява труда си, за да угоди на клиента. За съжаление рано или късно липсата на подобаващо заплащане дови до мотивационен спад и занижаване на качеството на работа.

Във втория случай действа метафората: бихте ли искали апендиситът ви да бъде опериран от очен хирург? Той може би ще се справи добре, но по-сигурно ще е специалист да поеме операцията, нали? Същото важи и за дигиталния маркетинг: ако някой не предлага дадена услуга, то това е защото не счита, че има нужната експертиза за изпълнението й.

Във всички случаи отношенията клиент – подизпълнител са двустранни и двете страни имат интерес да подхождат честно, с реалистични очаквания и изисквания един към друг. Доверието и добрата комуникация са неизменна част от здравословните партньорски отношения.

Ако този подход на работа ви допада и имате нужда от дигитална маркетинг консултация за бизнеса ви, не се колебайте да се свържете с нас.