Печелиш ли от съдържанието на страницата ти във Фейсбук? – ПОРТОКАЛЕНА – студио за дигитални решения

Печелиш ли от съдържанието на страницата ти във Фейсбук?

28 януари, 2020

Често пъти клиенти се свързват с нас, за да разработим за тях рекламна дигитална стратегия във Фейсбук, Гугъл и Инстаграм с цел увеличаване на онлайн продажбите на бизнеса им. Тогава нашата работа е да направим одит и анализ на продукта им, на дотогавашните им маркетинг стратегии, на аудиториите им и възможните неизползвани досега възможности за развитие. Прочетете какъв ефект има стратегическата ни работа тук.

Когато говорим за рекламна стратегия обаче рядко собствениците на бизнес се замислят за друго нейно измерение и то е създаването на увлекателно, качествено съдържание с добавена стойност за потребителя. Опитът ни показва, че наред с рекламата, съдържанието е основен предразполагащ фактор бизнесът да излезе от тесния си кръг първоначални „последователи“ във Фейсбук и Инстаграм, да достигне трайно до нови клиенти и да остави запомняща се следа в ума и сърцата им. Това също така е известно като работа по изграждане на бранд и изисква стратегическо мислене, колкото въображение и технологични познания. 

Чрез съдържанието вашият бизнес придобива глас. А основна функция на гласа е да споделя и да разказва истории, нали? Нашата цел като маркетолози и копирайтъри и да намерим онези истории, които аудиториите ви искат да чуят; с които ще се свържат; които ще ги докоснат, обогатят и ще им дадат дадат причина да се връщат отново при вас. Понякога тези истории са съвсем обикновени и свързани с ежедневните нужди на клиентите ви – нуждата от почивка, от добра и пълноценна храна, или от усмивка на човек на улицата. 

Понякога тези истории са разказани от чужди гласове, които могат да достигнат по-надълбоко.

А понякога използваме истински литературни истории, които да увличат потребителите с чувство за хумор и желание да прочетат още. 

Ето примери за три вида истории, които разказваме от името на клиентите ни.

Kajmak е заведение за бързо хранене, предлагащо храна за вкъщи и за офиса. Поради подходящата му локация,  чудесното качество храна и разнообразното меню, от него пазаруват различни по профил таргет групи. Затова нашият избор за стратегия за съдържание е да разкажем историите на всяка една от тях – защо предпочитат да си хапват там, какво им харесва, какво ги връща там и най-важното: какъв проблем решава за тях Kajmak. 

Заедно с това разказваме историята на самата храна – какъв е произходът й и какви са качествата й.

Резултатът: 20% повишение в оборота на дневна база за три месеца, откакто с историите ни привличаме нови клиенти. 

Когато брандът изисква повече въображение, за да отговори на потребностите на таргет групите си – или както е в случая на този наш клиент с улична мексиканска храна, чиито аудитории са млади, градски и креативни – тогава нашата стратегия за съдържание е да разработим наратив, който да отговаря на интересите и начина на изразяване на аудиториите. 

За Манджа станция ние създаваме съдържание в стил латино-американски сериал с кратки епизоди и продължения, в който главни действащи герои са самите собственици на бизнеса „под прикритието“ на смешни прякори и мексикански имена. 

Подобно съдържание лесно става „viral“, следват много споделяния, а реакциите никога не закъсняват. 

Благодарение на съдържанието, клиентът ни отбелязва ръст в доставките и органично разрастване на страницата му с около 500 харесвания.

Третият вид за истории, които носят печалба за бизнеса, са историите, разказвани от трето лице – в примера, който ще ви дадем, те са разказвани не от хора, а от животни. 

Започнахме работа с Приятели на четири крака с цел да привлечем повече дарители към общостта им. Тъй като този проект не разполага с рекламен бюджет, стратегията за съдържание, която разработихме за тях, е разказване на истории от името на спасените в приюта животни. За кратко време историите на животните достигнаха до много повече хора, отколкото другите постове на страницата и от трицифрени бройки харесвания, минаха на четирицифрени по съвсем органичен начин. 

Резултатите: страницата се разраства бързо, докосва сърцата на читателите си и някои от тях вече направиха заявки за дарения. Предстои издаването на електронна книга с историите на всички животни от приюта. 

Може би тези примери ви се струват абстрактни, но всъщност няма бизнес, който да не може да се възползва от подхода за създаване на съдържание във вид на истории. Форматът им може да бъде различен от изброените от нас по-горе примери; но основната характеристика е, че съдържанието придава допълнителна стойност към продукта – била тя функционална, емоционална или според персонални потребности на потребителя. 

Ако все още се колебаете как да подходите към съдържанието на бизнеса си в социалните мрежи, свъжете се с нас чрез контактната форма по-долу. 

СПОДЕЛИ ТАЗИ СТАТИЯ, АКО ТИ СЕ Е СТОРИЛА ПОЛЕЗНА: