Много хотели увеличиха директните си продажби през уебсайта и почти забравиха за Booking.com. Прочетете 7 идеи как да го направи и вие – ПОРТОКАЛЕНА – студио за дигитални решения

Много хотели увеличиха директните си продажби през уебсайта и почти забравиха за Booking.com. Прочетете 7 идеи как да го направи и вие

1 юли, 2019

В предишния ни блог пост Защо хотелите губят битката с онлайн туристическите платформи като Booking и Expedia? 6 грешки, които собствениците на хотел не трябва да допускат обсъдихме как се стига до ситуация, в която собственикът на хотелиерски бизнес попада в клопката на световните онлайн туристически платформи като Booking.com и Expedia.com.

Изход от тази клопка обаче има и колкото по-бързо вземете нужните мерки, толкова по-голям е шансът ви да успеете да излезете навреме, преди комисионната да стане по-голяма от чистата ви печалба. За да ви помогнем, тук споделяме някои идеи от практиката ни, които са помогнали на наши клиенти да увеличат директните си продажби през уебсайта или по телефона.

  1. Създайте добавена стойност към фиксираната от онлайн туристическите платформи цена.

Много често големите платформи фиксират цена на услугата ви, под която нямате право да падате в продажбите през уебсайта ви. Никой обаче не забранява към тази вече договорена цена на нощувка да добавяте комплименти към гостите си, така че за тях да е ясно какво печелят, ако резервират директно през вас. Дали ще е бутилка вино, безплатна вечеря или закуска, масаж или възползване от иначе платена услуга – зависи само от вас. Също така някои хотели имат практиката да запазват по-горния си клас хотелски оферти за резервация единствено и само през сайта си. Така се възползват от рекламната вълна на платформите, но насочилите се към сайта им потребители получават допълнителна възможност.

  1. Направете името си търговска марка.

Вече знаете, че бюджетът за дигитален маркетинг на световните платформи за онлайн туристически резервации е несравним спрямо този на единичния собственик. Дори при търсене на името на хотела ви в Гугъл, то излиза на 3-то, 4-то или дори по-долно място, като челните позиции са именно за  платформите и сайтовете за колективно пазаруване. Има частично решение на това: направете името на собствеността си търговска марка, след което използването на името от вашите конкуренти, както и от платформите, би подлежало на регулация от Гугъл и от местното законодателство. Макар че Гугъл не винаги ограничава използването на името ви за рекламни цели от трети лица, има и благоприятни случаи за собствениците на хотели.

  1. Оптимизирайте уебсайта си за продажби.

Преди въобще да започнете да мислите за рекламна стратегия, изключително важно е уебсайтът на хотела ви да е пригоден за продажби. Красивите фотографии са задължителни, както и текст и подредба, които да улесняват клиентите ви да вземат решение да закупят от вас. Твърде често се сблъскваме с уебсайтове, в които продажбеният процес е дълъг и тромав, потребителят се губи в стъпките и се отказва.

Ако изпитвате затруднения да създадете система за онлайн резервации, има готови варианти, които са лесни за вграждане и използване, напълно оптимизирани и напълно пригодни и за условията на България.

  1. Използвайте ясен призив към действие (Call-To-Action).

Това е част от оптимизацията на уебсайта. Още с влизането потребителят трябва да разбере какво ще спечели, ако резервира през вас, а не през някоя платформа. Препоръчително е съобщението да е съвсем просто, например: „Резервирайте вашата почивка през уебсайта ни и получавате безплатна закуска!“. Важно е текстът да е на най-видното място на екрана, например горе в центъра; да не се слива с някой банер; да има възможност от всяка точка на сайта да се стигне бързо до резервационната форма, както и до актуалните оферти.

  1. Започнете да bid-вате за собственото си име.

Друг вариант, за да излиза хотелът ви на първо място в Гугъл при използване на ключовите думи от бранда ви, е самите вие да направите реклама, която да наддава за името на собствения ви хотел. Това ще ви осигури винаги челни места, и макар че по бюджет ще трябва да се състезава с Booking и Trip Advisor например, резултатите ще са налице. Колкото по-голямо търсене има за хотела ви, толкова повече хора ще попаднат на сайта ви и ще избегнете платформите.

  1. Създайте и комуникирайте собствен бранд.

Представете си как потребителят е отворил 10-ина прозорци с хотели с една и съща локация и се опитва да направи своя избор в Booking, например. Освен за резервациите и най-вече за комисионната си, платформите за онлайн туристически услуги всъщност не се грижат за вашия бранд, те няма да убедят клиента във вашите пазарни предимства, както и няма да му разкажат от първо лице за удобствата в стаите на хотела. Това е ваша работа! Създаването на качествено съдържание в социалните мрежи ще ви даде преднина пред конкурентите. Затова обаче ще е нужен професионален копирайтинг, постоянно обновяващи се снимки и клипове от хотела, както и диалог с гостите онлайн – освен в препоръките им, така и в оплакванията им. Това е нелека задача, която, когато е извършвана правилно, придава голяма стойност към бизнеса ви.

  1. Погрижете се така за гостите си, резервирали през онлайн туристически сайт, така, че след това да се превърнат в лоялни клиенти, запазващи по телефона или през вашия уебсайт.

Разбира се, това важи за всички гости. Обслужването и базата в хотела ви трябва да бъдат на такова нови, че да дава желание на клиента да се завърне отново и отново. Малко хотелиери обаче знаят, че по време на престоя на гостите им, те могат да съберат много допълнителна информация за това какво харесват, която след това да им даде възможност да им изпратят персонализирана оферта: закусват ли, какви коктейли обичат, какви масажи са използвали, с деца ли са или без и на каква възраст, с домашни любимци ли са? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да съставите ясен потребителски профил и с разрешението на клиента да му изпращате новите си предложения, които да са точно по негов вкус.

Ако имате въпроси относно блог поста ни, както и нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нас чрез контактната форма по-долу.